VAN VOLKSKENNIS NAAR MODERNE THERAPIE

Voetreflex zonetherapie is een zeer oude massagetechniek die zijn oorsprong duizenden jaren geleden vond in China en India. Ook de Egyptenaren en de Indianen in Amerika kennen deze vorm van voetmassage al sinds mensenheugenis. In Midden-Europa werden rond 1582 overeenkomstige methoden beschreven.

In 1916 werd voor het eerst de behandelwijze van de Amerikaan Dr. William Fitzgerald [] gepubliceerd onder de naam ‘zonetherapie’. In 1925 werd er in Amerika in medische boeken en tijdschriften veel bekendheid gegeven aan de zonetherapie. Eunice Ingham [] heeft het werk van Fitzgerald jarenlang bestudeerd en ontwikkelde een speciale techniek; de ‘Ingham drukmassagemethode’. In 1938 verschijnt haar boek ‘Stories the feet can tell’. Hanne Marquardt []krijgt dit boek in handen en gaat in haar massagepraktijk aan de slag door voeten te masseren volgens de omschreven methode. In 1967 ontmoeten Hanne Marquardt en Eunice Ingham elkaar en zet eerstgenoemde, na uitgebreide uitwisseling van ervaringen, de methode om naar moderne Europese maatstaven.

Zo ontstond de westerse voetreflexologie zoal we hem nu kennen; van een intuïtieve volkskennis tot een manuele therapievorm.